Erdoğan’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Dakar Büyükelçiliğimiz 1960’lı yıllarda Afrika’da açtığımız ilk büyükelçiliklerimizden bir tanesidir.

Yine Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı TİKA’da Batı Afrika’daki ilk ofisini 2007’de Dakar’da açtı.

Senegal ve Dakar bizim Afrika’yla yeniden buluşmamızın yeniden kucaklaşmamızın adeta ilk adresi oldu.

İşte bugün bu güçlü tarihi kültürel ve beşeri bağlarımızı bir adım daha öteye taşıyoruz. Açılışını yaptığımız Dakar Büyükelçiliğimizin yeni kançılarya binasının ülkemize milletimize ve Senegal halkına hayırlı olmasını diliyoruz.

Konumuyla, fizikçi şartlarıyla, mimarisiyle, müştemilatıyla Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışır bir eseri kazandırmanın bahtiyarlığına yaşıyoruz.

Biliyorsunuz 2016 yılındaki ziyaretim sırasında burası ile ilgili bir protokol imzalanmıştır. Protokol çerçevesinde Senegal hükümetince tarafımıza şehrin kıymetli bölgesinde 10 bin metrekarelik arsa tahsis edildi. 11 Eylül 2020 tarihinde Dışişleri Bakanı’nın Senegal ziyareti sırasında binamızın temelini atarak çalışmaları süratle 1910 metrekarelik alanda kançılarya hizmet binaları ve 1546 metrekarelik alanda lojman inşaatı Türk firmalarınca ve Tosyalı olarak sağ olsun gerçekleştirildi.

Afrika’da pek çok projeyi hayata geçiren Sunma ve Tosyalı Holding büyükelçiliğimiz inşaatına verdikleri katkıdan ötürü şahsım milletim adına tekrar teşekkür ediyorum.

Emekleriyle alın telleriyle bu güzel binanın inşasını rekor sürede gerçekleştiren mimarından mühendisinden işçisine tüm kardeşlerime de özellikle teşekkür ediyorum.

Senegal makamlarına bu süreci sağladıkları destek dolayısıyla ayrıca şükranlarımı sunuyorum. Bölgesinde anahtar konumda bir ülke olan Senegalli münasebetlerimiz mükemmel düzeyde seyrediyor.

İkili ilişkilerimizin güçlendirilmesine yönelik ortak siyasi irade İnşallah 1 milyar dolara ulaşacak.

İşbirliğimiz güçlü bir şekilde devam ediyor. Türk şirketlerinin başta inşaat sektörü olmak üzere Senegal’in altyapı ve kalkınmasına destek vermelerinden memnuniyet duyuyorum.

Aziz kardeşim Macky Sall daveti diğer ülkelerin devlet başkanları ile birlikte inşa edilen 50bin kişilik açılış törenine de iştirak edeceğiz.

Ülkemizin Senegal’deki mevcudiyetine ve tanıtımına önemli katkılar sağlamaya devam edecektir.

Büyükelçiliğimiz kapıları vatandaşlarımıza olduğu gibi Senegalli kardeşlerimize ve Senegal’de yaşayan herkese açıktır.

Maarif Vakfı ile de hamdolsun 800’e yakın şu anda öğrencinin yetişmesine hizmet veriyorlar ve burada görev yapan tüm öğretmenlerimize yine şahsım milletim adına çok teşekkür ediyorum.”

Hibya Haber Ajansı

PAYLAŞ

BİR CEVAP BIRAK