Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı tarafından 9 Şubat 2022’de Resmi Gazete’de“Tıp-Bilim Doktorası Bütünleşik Programı Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği” başlıklı bir yönetmelik yayınladı. Yönetmelik sayesinde Türkiye’deki başarılı bir tıp fakültesi öğrencisi, bir taraftan tıp fakültesini okurken diğer taraftan temel bilim alanları başta olmak üzere bir bilim alanında doktora yapabilecek.

YÖK yeni yönetmelik sayesinde tıp fakültesi öğrencilerinin iyi bir hekim olması yanı sıra bilime uluslararası düzeyde katkı sağlayacak başarılı bir bilim insanı olmalarını hedeflediklerini ve Tıp-Bilim Doktorası Bütünleşik Programından mezun olanlar hem tıp alanı hem de ilgili doktora alanında iki farklı diploma derecesini bir arada kazanacaklarını söyledi.

Başkan Erol Özvar, konuya ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı: “Tıp-Bilim Doktorası Bütünleşik Programını, temel bilimler alanında bilimsel araştırmalara ilgi duyan başarılı tıp fakültesi öğrencilerine yönelik olarak hayata geçiriyoruz. Programı bitiren tıp fakültesi mezunlarının iyi bir hekim olması yanı sıra bilime uluslararası düzeyde katkı sağlayacak başarılı bir bilim insanı olmalarını hedefliyoruz. Başarılı tıp fakültesi öğrencilerimizin daha öğrencilikleri devam ederken aynı zamanda iyi bir bilim insanı olmak için gereken araştırma ve geliştirme becerilerini kazanmalarını istiyoruz. Böylece, tıp fakültesinden mezun olurken aynı zamanda bir bilim alanında doktora derecesi alarak tıp doktorluğunun yanında bilim doktorluğu unvanını da kazanmış olacaklardır. Yani Tıp-Bilim Doktorası Bütünleşik Programından mezun olanlar hem tıp alanı hem de ilgili doktora alanında iki farklı diploma derecesini bir arada kazanacaklar. Programın hayırlı olmasını diliyorum.” 

YÖK'ten Tıp Fakültesi Öğrencilerine Müjde
Nedir Bu Yönetmelik?

Yönetmeliğe göre, Tıp-Bilim Doktorası Bütünleşik Programı tıp eğitimine dört yarıyıl eklenmek suretiyle yürütülecek ve süresi asgari sekiz yıl olacak. Program, 360 AKTS tıp eğitimine entegre edilen en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı ve tez çalışmasını içeren en az 240 AKTS doktora eğitimi ile birlikte en az 600 AKTS kredisinden oluşacak. Program mezunları, tıp alanı ve ilgili doktora alanında iki farklı diploma derecesini bir arada kazanacaklar.​ (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

PAYLAŞ

BİR CEVAP BIRAK